• 0229-502000
 

Ruben Tijmes:
‘Iedereen krijgt de kans om te groeien’

Ruben Tijmes
  |   Ik ben Simon Loos
Ruben Tijmes

Ruben Tijmes is pas eenendertig jaar. Toch heeft hij al een indrukwekkende carrière achter de rug bij Simon Loos. Hij begon op zijn negentiende als leerling, stroomde al snel door als chauffeur, werd vervolgens (interim) planner op verschillende locaties en is nu alweer twee jaar chauffeurstrainer. Ruben: ’Al mijn verwachtingen zijn bij Simon Loos overtroffen.’

Voor Ruben is een leven zonder Simon Loos en Albert Heijn moeilijk voor te stellen. Als manneke van acht jaar struinde hij al rond op het DC van Albert Heijn in Zaandam. Zijn vader werkte er als manager van de transportafdeling, zijn opa had er gewerkt en Ruben mocht vaak mee met de chauffeurs van huisvervoerder Simon Loos. Ruben: ‘Dat was natuurlijk machtig mooi. Je hoefde mij dan ook niet te vragen wat ik later wilde worden. Er was maar één antwoord mogelijk.’

Prachtig beroep
Ruim dertien jaar geleden was het dan zover. Ruben begon op onze vestiging in Zaandam, eerst op de bakwagen, maar al snel reed hij met een trekker-oplegger en deed vervolgens alles wat een chauffeur bij Simon Loos maar kan doen. Lang duurde dat overigens niet, want na anderhalf jaar werd hij al gevraagd om assistent-planner te worden. Ruben: ‘Ik ben eigenlijk nog het langst planner geweest. Als er een probleem was bij AH, werd ik erop afgestuurd. Ik kende immers iedereen en dat schakelt wel zo makkelijk. Planner is een prachtig beroep, maar toch had ik op een gegeven moment wel zin in een nieuwe uitdaging. En toen kwam opeens de perfecte baan voorbij: chauffeurstrainer.’

Goede start
‘Bij Simon Loos begint een chauffeur zijn of haar eerste werkdag bij een van de drie chauffeurstrainers’, vertelt Ruben. ‘Samen met mijn collega’s Arie van de Berg en Henk Zeeman geef ik alle nieuwe chauffeurs op hun eerste werkdag een introductiecursus. Daarna dragen we ze over aan een van de dertig mentorchauffeurs in het land. Er komt in die eerste tijd nogal wat op onze nieuwe collega’s af. We proberen op deze manier iedereen een zo goed mogelijke start te geven.’

Groeispurt
Het vak van chauffeurstrainer is Ruben op het lijf geschreven. ‘Ik ken de organisatie én het werk natuurlijk goed, en weet precies wat het is om chauffeur te zijn. Trouwens, als het erg druk is, zit ik gewoon zelf weer achter het stuur hoor. Dat hoort er gewoon bij. Het leuke aan mijn functie is de vrijheid en de afwisseling. Zo maak ik voor alle interne cursussen samen met Henk de lesplannen, coördineer ik de planning van de chauffeurstrainers en ben ik het aanspreekpunt in het veld voor Eva Kamp-Stam, onze personeelsfunctionaris die verantwoordelijk is voor de opleiding. Maar wat ik vooral mooi vind: dat ik mensen in korte tijd vaak enorm zie groeien. Beginners én ervaren chauffeurs, want ook die worden na hun inwerktraject door ons begeleid als er dingen zijn die nóg beter kunnen. Dat is echt een kracht van Simon Loos: iedereen krijgt een kans. Als je er zelf voor openstaat, wordt er veel tijd in je gestoken. En dat levert altijd iets goeds op.’

Vorig jaar bezocht Ruben samen met zijn vader de privécollectie oldtimers – het onofficiële ‘museum’ van Piet en Marjan Loos – in Opmeer. Ruben: ‘Mijn vader kent Piet nog van vroeger. Ze hadden elkaar al dertig jaar niet gezien, maar de gesprekken gingen gewoon door alsof de tijd had stilgestaan. Wat een verhalen! Ik vond het heel bijzonder, al was het maar omdat hier ook een stukje van mijn eigen geschiedenis ligt.’