• 0229-502000
 

Simon Loos en Lidl slaan nog groenere weg in met eActros

  |   home

Logistiek dienstverlener Simon Loos en supermarktketen Lidl weten elkaar goed te versterken op het gebied van duurzaamheid. Want aan het laaddock van het duurzaamste distributiecentrum van Lidl in Almere staat sinds kort de groenste vrachtwagen van Simon Loos: de volledig elektrische Mercedes-Benz eActros. De etruck gaat iedere dag de weg op voor het leveren van de dagelijkse boodschappen bij Lidl-supermarkten in de Amsterdamse milieuzone. De eActros wordt opgeladen op het eigen terrein van Lidl met energie afkomstig van de bijna 7.000 zonnepanelen op het dak van het distributiecentrum.

De eActros is onderdeel van de allereerste batch die Mercedes-Benz commercieel produceerde voor de Nederlandse markt. Ruud Metten, manager Logistieke Inkoop & Innovaties bij Lidl, is blij met deze toevoeging aan het wagenpark van Lidl. “Deze elektrische vrachtwagen biedt ons de mogelijkheid om samen met Simon Loos in de praktijk te leren over de impact van elektrisch transport op de dagelijkse operatie, zodat we goed voorbereid zijn voor het toekomstige opschalen van elektrisch vervoer.”

Goede samenwerking
In het landelijke Klimaatakkoord is afgesproken dat tientallen Nederlandse gemeenten vanaf 2025 een zero-emissiezone voor stadslogistiek moeten instellen. “Nu zijn we drie jaar eerder dan dat het moet. Dat doen we uit eigen overtuiging, omdat we geloven dat dit de juiste weg is”, aldus Metten. Ook Wim Roks, wagenparkbeheerder bij Simon Loos, kijkt altijd naar nieuwe kansen, zeker op het gebied van elektrisch vervoer. Voor dergelijke innovaties is een goede samenwerking echter noodzakelijk. “Nu elektrisch transport relatief duur is, moet je een betrokken partner hebben om daar afspraken over te maken. Gelukkig was Lidl bereid om met ons deze weg in te slaan.”

7.000 zonnepanelen
De planners van Simon Loos zorgen ervoor dat de Mercedes-Benz eActros zo goed als 24/7 onderweg is. Dankzij de batterijcapaciteit van 335 kWh hoeft de eActros alleen ’s nachts aan de oplader. Dat gebeurt bij het distributiecentrum van Lidl in Almere, dat het meest duurzame Nederlandse distributiecentrum van Lidl is. “De energie die wij gebruiken om de eActros op te laden is geproduceerd door de 7.000 zonnepanelen op het dak van ons distributiecentrum”, vertelt Metten.

Volle bak
Vanuit Lidl’s nieuwe distributiecentrum in Almere worden zeventig filialen in de provincies Noord-Holland, Flevoland en Utrecht bevoorraad. De eActros wordt op de meest duurzame wijze ingezet, legt Metten uit. “De eActros gaat met een volle lading de weg op en komt vol weer terug in Almere, want we nemen meteen al het afval mee uit de winkels, ook papier en restafval. Zo hoeven er geen vuilniswagens meer naar de filialen toe en verminderen we het aantal transportbewegingen.”

Veel kennis en ervaring
Simon Loos is als vooraanstaand logistiek dienstverlener al vanaf 2014 bezig om binnen eigen geledingen ervaring op te doen in elektrisch transport. Samen met Mercedes-Benz heeft Simon Loos gedurende twee jaar uitgebreide praktijkproeven gedaan met de eActros en dat werpt z’n vruchten af. De chauffeurs van Simon Loos hebben vandaag de dag alle kennis en ervaring in huis om zuinig de weg op te gaan met de elektrische truck. “De ervaring die wij hebben is heel goed”, laat Roks weten. “Een elektrische truck is een hele andere wereld, maar chauffeurs zijn er heel blij mee.”

De Mercedes Benz eActros is een 3-assig chassis met gestuurde naloopas en halflange cabine. Met de batterijcapaciteit van 335 kWh is het mogelijk om onder alle omstandigheden een rijafstand van ruim 250 kilometer af te leggen. Tegelijkertijd verzorgt deze batterijcapaciteit ook de voeding van de Frigoblock koelmachine. De complete koelbakwagen is emissievrij en muisstil.