• 0229-502000
 

Wereldprimeur met geavanceerde scanmachine voor logistiek proces

  |   home, Innovatie

Vandaag neemt Simon Loos in haar warehouse in Tiel de geavanceerde scanmachine Jade X7 in gebruik. Het is een primeur van wereldformaat: de logistiek dienstverlener is de allereerste die het systeem, dat werd ontworpen als zelfscankassa, inzet binnen het logistieke proces.

Simon Loos handelt voor haar klanten veel retourstromen af, o.a. bij recall-acties en het verwerken van displays met onverkochte artikelen. Met de inzet van de Jade X7 is de retourverwerking enorm geoptimaliseerd. Waar artikelen voorheen eerst handmatig moesten worden verzameld, gesorteerd, gescand en ingepakt, zijn deze stappen nu vereenvoudigd en geautomatiseerd.

Grote efficiencyslag in het retourproces
Bij het verwerken van retouren kunnen de artikelen direct ongesorteerd op de band worden gezet, waarna deze in het hoge tempo van 60 artikelen per minuut worden gescand. Van elk artikel wordt een 3D-foto gemaakt waardoor de herkenning snel en foutloos is, ongeacht de positie van de barcode. Hiermee wordt al meteen een enorme tijdswinst geboekt. Verder is er achter de scanunit een grote rolband geplaatst, zodat het picken en sorteren van gescande producten het proces niet meer vertraagt. Het aantal handmatige acties in het retourproces wordt hiermee dus geminimaliseerd en de doorlooptijd is niet meer afhankelijk van menselijke inzet.

De scanunit heeft veel functionaliteiten die specifiek op de wensen van Simon Loos zijn geprogrammeerd. Natuurlijk is alles digitaal, zodat alle logistieke informatie bijvoorbeeld meteen (voor de klant) beschikbaar is voor rapportages.

Al met al is met het geavanceerde scansysteem een enorme winst geboekt in de verwerkingssnelheid en efficiency van het retourproces, en het terugdringen van handmatige acties.

Datalogic zoekt nieuwe toepassingsmogelijkheden
De Jade X7 werd door het Italiaanse Datalogic oorspronkelijk ontworpen als zelfscankassa voor retailers. Het bedrijf wilde echter haar blik verruimen en bedacht dat mogelijk ook andere markten konden profiteren van de geavanceerde techniek. Tegelijkertijd oriënteerde Simon Loos zich op het innoveren van haar scan- en retourenproces. Inmiddels mag dus worden gesproken van een succesvolle match van vraag en aanbod.