• 0229-502000
 

Vrachtwagens tanken schoon LNG bij nieuw tankstation in Zaandam

  |   home

Leverancier van schone brandstoffen ENN Clean Fuels opent vandaag een nieuw state-of-the-art tankstation voor LNG (Liquefied Natural Gas) op het distributiecentrum van Albert Heijn in Zaandam.

Albert Heijn is koploper in het gebruik van LNG als schone vervanger van diesel in wegtransport. In 2011 nam zij, in nauwe samenwerking met logistiek dienstverlener Simon Loos, maar liefst dertig LNG-trucks in gebruik voor de winkeldistributie, hetgeen een wereld­wijde primeur en nog steeds de grootste LNG-vloot voor dit soort werk opleverde. De combinatie van de LNG-motor met het karakteristieke uiterlijk van de veilige Mercedes-Benz Econic, zorgde voor extra aandacht bij het op de kaart zetten van LNG-trucks binnen retaildistributie.

Na het succesvolle pionierswerk van Albert Heijn en Simon Loos volgden meer vervoerders, en inmiddels rijdt ruim 10% van de vrachtwagens voor Albert Heijn op LNG. Met name op het gebied van luchtkwaliteitsemissies en geluidsniveau biedt deze brandstof grote voordelen. De inzet van de LNG-trucks maakt hierdoor bovendien verruiming van de venstertijden en speciale ontheffingen in de stedelijke gebieden mogelijk.

De opmars van LNG als brandstof voor wegtransport rechtvaardigt de investering in de nieuwe tankinstallatie, die de huidige semi-mobiele tankinstallatie van ENN in Zaandam vervangt. De installatie voldoet ruimschoots aan de laatste stand der techniek en wet- en regelgeving, en heeft een opslagcapaciteit van 60.000 liter – voldoende voor het afvullen van zo’n 150 vrachtwagens per dag. ENN heeft samen met Simon Loos een ingenieus tankvrijgave- en registratiesysteem ontwikkeld: een speciaal ingebouwde voertuigkoppeling communiceert draadloos met het tankstation, dat daardoor alle relevante truck-, tank- en chauffeurs­informatie automatisch en op afstand uitleest. Er is hiermee dus geen handmatige invoer meer nodig, waarmee de voertuig- en tankinformatie 100% betrouwbaar en digitaal beschikbaar is voor bijv. de wagenparkbeheerders. Een oplossing die zowel de snelheid en veiligheid van de transactie als de betrouwbaarheid van voertuig- en brandstofinformatie ten goede komt.

Het nieuwe station wordt gebruikt door de Albert Heijn-vervoerders in de regio. Het is 24/7 toegankelijk en wordt op afstand gemonitord door ENN’s Operations afdeling. Deze afdeling heeft overigens ook gezorgd voor een veiligheidstraining en tankinstructie aan, en certificering van alle 160 chauffeurs van onder andere Simon Loos die de nieuwe tankinstallatie gaan gebruiken.