• 0229-502000
 

Prachtig resultaat in Fleetboard Drivers’ League 2017

  |   home

Een dikke opsteker voor Simon Loos wat betreft duurzaam rijden: in de Fleetboard Drivers’ League 2017 werden we, van alle Nederlandse teams, maar liefst tweede met een score van 9,72. Kersverse collega Roger Diederer werd met een gemiddeld rijstijlcijfer van 9,7 zelfs derde in de individuele ranglijst!

RoadStars, het online magazine van Mercedes-Benz, interviewde Roger voor de decemberuitgave:

Chauffeur Roger Diederen (43) uit Nieuwegein reed nog geen maand bij Simon Loos toen de Fleetboard Driver’s League 2017 van start ging. Tijdens deze rijstijlwedstrijd strijden chauffeurs uit negentien landen, drie maanden lang tegen elkaar om met de inzetanalyse van telematicasysteem Fleetboard de beste rijstijlbeoordeling te halen. Op een paar ritten na bij een vorige werkgever, had Roger nog geen ervaring met de trucks van Mercedes-Benz. Toch wist hij met zijn Actros 2545 de Fleetboard Drivers’ League 2017 af te sluiten met een gemiddeld rijstijlcijfer van 9,7. Daarmee behoort bij tot de top drie van de beste Nederlandse chauffeurs.

Wat zijn geheim is? “Door te rijden zoals ik dat altijd doe: goed ver vooruit kijken, grote remmomenten proberen te vermijden, niet vol het gas intrappen, sneller het gas los laten en het voertuig uit laten rollen,” somt Roger op. “Met beleid rijden doe ik altijd, zelfs in mijn Twingo. Tijdens mijn werk maakt mijn Actros 2545 het me wel makkelijker. In mijn 23-jarige loopbaan heb ik al op veel verschillende soorten trucks gereden maar ik merk ik dat deze truck snel reageert. De Actros is echt geprogrammeerd op het verbruik.”

“De inzetanalyse van Fleetboard confronteert je met je rijstijl. Je wordt je bewust van je verbruik en het aantal remmomenten. Daardoor zit ik als chauffeur veel rustiger achter het stuur.”

Roger rijdt nu alweer zeven maanden op de Actros die hij gebruikt voor het nationaal transport van pallets met dranken. Dat de Actros zo zuinig is, ziet de chauffeur uit Nieuwegein niet alleen als een voordeel voor zijn werkgever. “Natuurlijk is het gunstig voor de portemonnee van de baas maar ik zie het ook als mijn verantwoordelijkheid voor het milieu en een soepele doorstroming van het verkeer. De inzetanalyse van Fleetboard confronteert je met je rijstijl. Je wordt je bewust van je verbruik en het aantal remmomenten. Daardoor zit ik als chauffeur veel rustiger achter het stuur. Daar moet je overigens niet in doorschieten, want ik zie ook wel eens chauffeurs die grote gaten laten vallen in een file of de truck al honderden meters voor het stoplicht laten uitrollen. Dat is natuurlijk niet bevorderlijk voor het verkeer!”

De Fleetboard Drivers’ League heeft hem daarin nog bewuster van gemaakt. “Toen de Drivers’ League begon, was ik niet eens zo heel erg met mijn verbruik bezig. Maar toen ik erachter kwam dat ik elke week hoog eindigde op de ranking begon het te kriebelen,” vertelt Roger. “Een paar collega’s reden ook mee en dat wakkerde de competitie wel aan.” Uiteindelijk eindigde Roger niet alleen als best presterende chauffeur van Simon Loos maar ook op de derde plek in de nationale ranking. Of hij kansen ziet om volgend jaar nog hoger te eindigen? “Jazeker! Ik kwam er onlangs pas achter dat ik andere chauffeurs had kunnen uitdagen om een duel te rijden. Daar kun je extra punten mee verdienen!” zegt hij lachend. “Maar misschien laat ik het hier ook wel bij zodat iemand anders de kans krijgt om volgend jaar in de top drie te eindigen. Ik ben er nog niet over uit. Wat ik wel kan zeggen, is dat de Fleetboard Driver’s League mij geen andere maar wel een bewustere chauffeur heeft gemaakt!”

“Wat ik wel kan zeggen, is dat de Fleetboard Driver’s League mij geen andere maar wel een bewustere chauffeur heeft gemaakt!”

 

Bron: Mercedes-Benz RoadStars, december 2017

De FleetBoard Drivers’ League is een jaarlijkse rijstijlwedstrijd van Mercedes-Benz, waarin dit keer chauffeurs uit negentien landen drie maanden lang streden om de hoogste rijstijlbeoordeling te halen in Fleetboard.