• 0229-502000
 

Jan Bottelier:
‘Ik had hier tien jaar eerder moeten gaan werken.’

  |   Ik ben Simon Loos

Simon Loos heeft heel wat tevreden medewerkers die iedere dag met plezier naar hun werk gaan. Maar Jan Bottelier is wel een heel aparte. Hij is wat je noemt een echte fan. Rijden is zijn lust en zijn leven. En in zijn vrije tijd bouwt hij aan een indrukwekkende vloot Simon Loos-wagens, schaal 1:24, met steun van onze directeur. ‘Goed hè, die man heeft het druk en zet zich toch in voor mijn hobby.’

Jan Bottelier (48) van de divisie Winkeldistributie Noord in Zaandam kwam acht jaar geleden bij ons in dienst. Hij had er toen al heel wat jaren als chauffeur opzitten. Zo reed hij onder meer op de vuilniswagen, voor de Melkunie en vervoerde hij bloemen naar Duitsland. Simon Loos had hij al eerder op de radar, maar het kwam er nooit van om te solliciteren. Daar heeft hij achteraf best spijt van. ‘Ik had hier tien jaar eerder moeten gaan werken. Ik wil hier echt nooit meer weg. Dat kan je letterlijk nemen, want ik ga niet met pensioen. Dan komen de muren op mij af. Ik móet blijven werken.’

Allemaal top
Sinds drie jaar is Jan ‘springer’. Hij begint iedere dag om 17.00 uur en is twaalf uur later klaar. Jan: ‘Ik rij van alles. De ene keer een gastrekker, dan weer een nieuwe Actros. Het materieel is allemaal top hier, de mensen ook trouwens. Soms bevoorraad ik AH-filialen, of pendel ik in Zaandam tussen het DC van Albert Heijn en Hilton Meats met verpakt vlees. Veel kilometers maak ik niet. Toch vind ik dit het leukste werk. Ik ben een nachtmens. Dat heb ik bij Simon Loos ontdekt. Ik voel mij er prima bij en ben elke middag vrij.’

Alles nabouwen
‘Eigenlijk is het werk mijn grote hobby’, zegt Jan. ‘Het blijft kicken om met zo’n grote auto te rijden. Ik doe niks liever. Op school kon ik heel slecht leren. Toch heb ik dit bereikt. Daar ben ik trots op.’ Zijn vrije tijd besteedt Jan aan zijn andere hobby: modelauto’s. Alle auto’s waarop hij ooit gereden heeft, zijn inmiddels nagebouwd. Het volgende project is álle wagens van Simon Loos op schaal nabouwen, oud en nieuw. ‘Ik ben nu bezig met nummer acht, een Scania Topliner. Daar ben ik zo een maand of drie zoet mee, want er gaat weleens wat mis. Het is echt gepriegel en het moet allemaal precies kloppen, vind ik.’

Steun van directie
Het bouwen van historische modellen van Simon Loos-auto’s is voor Jan een uitdaging apart. Hij raadpleegt er oude foto’s voor en bezocht het ‘museum’ van Simon Loos in Opmeer. Jan: ‘Het is geen echt museum, maar ik noem het zo, want het staat vol oldtimers. Al die prachtige auto’s bij elkaar, dat vind ik nou geweldig. Nostalgie hè. Het restaureren gebeurt door vrijwilligers, vaak oud-werknemers van Simon Loos. Een van hen nodigde mij uit voor een bezoek. Bij toeval liep ik toen Simon zelf tegen het lijf. Ik vertelde hem van mijn probleem: het vinden van de juiste stickers, want zonder is een modelauto niet af. Die probeert hij nu voor mij te regelen. Heb je 1.300 man personeel en dan doe je moeite om mij te helpen met een hobby. Mooi hè?’